‘ZinTuin’ prikkelt de zintuigen

#basisschool #kinderen #natuur #tuinen #zintuin

Bij verpleeghuis Van Wijckerslooth in Oegstgeest is een besloten binnentuin ontworpen en aangelegd voor de psychogeriatrische afdeling. Bewoners met dementie kunnen er op een veilige en ontspannen manier in contact komen met de natuur. Bijzonder is de samenwerking met de naastgelegen basisschool.

De tuin is tot stand gekomen in opdracht van WWZ-Mariënstaete-Valent (WMV) en op initiatief van betrokken medewerkers en vrijwilligers van de zorginstelling. In het ontwerp van de ‘ZinTuin’ staat het prikkelen van de zintuigen centraal, wat een positief therapeutisch effect heeft op de bewoners van het centrum. Het ruiken wordt geprikkeld door geurende kruiden en planten op te nemen, zoals anijs, munt en lavendel. Ook het proeven wordt gestimuleerd: mensen kunnen plukken van de appels en bessen die er groeien. Heel belangrijk is natuurlijk ook het zien. Daarom is gekozen voor kleurige bloemen en planten, waarbij de seizoenen goed herkenbaar zijn. Bollen met gekleurde bloemen in de lente, fraaie bruin- en geeltinten in de winter.

Ook het gehoor wordt aangesproken. De struiken met bessen trekken vogels aan en er is een kleine volière met parkieten en kippen. Daarnaast is er een licht klaterend waterelement, dat voor een zekere dynamiek zorgt. Bij dit alles zijn de paden goed gemarkeerd. Ieder pad leidt terug naar het beginpunt, dus verdwalen is onmogelijk.
Bijzonder is de samenwerking met de Jenaplanschool naast Van Wijckerslooth. De pedagogische tuin van de school is met ‘stepping stones’ verbonden met de zorgtuin, zodat contacten makkelijk tot stand komen. Af en toe komen kinderen van de basisschool voor praktijklessen naar de tuin van Van Wijckerslooth, tot groot genoegen van de bewoners van het centrum.

 

Bron: Hoek Hoveniers