Nieuwe prosciutto-fabriek gaat op in het landschap

#Groen landschap #groene agenda #groene gebouwen

De nieuwe prosciutto-fabriek van producent Salpi ligt letterlijk in de heuvels van Umbrië. De Italiaanse architect Enzo Eusebi heeft in zijn ontwerp het gebouw voor een ruim deel ondergronds gesitueerd.

De fabriek van Opificio Salpi ligt in de omgeving van Perugia aan de voet van een heuvel. Architectenbureau Enzo Eusebi + Partners heeft het gebouw als het ware deels in de heuvel geschoven. Het U-vormige volume, dat zich opent in de richting van het dal, is bedekt met een groendak dat aansluit op de natuurlijke omgeving.

Hout en spiegels
De plattegrond is een herinterpretatie van de traditionele ‘blokvorm’, aldus Eusebi. De U-vorm, die het grootste deel van de totale 7.000 m2 beslaat, herbergt voornamelijk de hammenproductie. De opening van de U-vorm wordt gesloten door een aantal kleinere volumes, die het complex architectonisch karakteriseren en zichtbaar maken.

De volumes hebben afgeronde hoeken en voorzien van houten en spiegelende gevelbekleding. De spiegelende gevels zorgen voor, legt het architectenbureau uit, een vermenigvuldiging van de omgeving, maar ook voor weerkaatsing van het daglicht naar de fabrieksvloeren.

De fabriek is voorzien van grote glazen gevels, zodat de werknemers voldoende daglicht en uitzicht hebben. In het interieur is het hout toegepast dat ook de gevels van een aantal de paviljoen kenmerkt.

Duurzaamheid
Eusebi heeft zich in zijn ontwerp laten leiden door een streven naar welbevinden van de gebouwgebruikers en door duurzaamheid, geeft hij aan. De architect heeft daarbij de LEED-standaard gevolgd.

Dit resulteerde bijvoorbeeld in de keuze om een ruim deel van de fabriek ondergronds te situeren. Het groendak draagt bij aan versterking van de thermische isolatie, vermindering van de geluidsoverlast en regulering van de hemelwaterafvoer.Binnen de U-vorm een bassin om regenwater te verzamelen.

De fabriek maakt gebruik van vijftig pv-panelen en tien zonnecollectoren op het eigen terrein. De restwarmte van het productieproces komt ten goede aan de citrusbomen, die op het groendak zullen worden geplant.

Bron: architectenweb.nl Afbeelding: Pietro Savorelli