Nederlandse ontwerpbureau Karres+brands wint Architectuurprijs Kopenhagen

#groene prijs #kopenhagen #tuinen

Het Nederlandse ontwerpbureau karres+brands en het Deense architectenbureau Polyform hebben de Architectuurprijs Kopenhagen gekregen voor hun ontwerp van de museumtuin van het Statens Museum for Kunst in de categorie parken.

De Architectuurprijs Kopenhagen wordt ieder jaar toegekend aan nieuwe architectuur, renovaties, parken en stedelijke ruimten. In 2012 wonnen karres+brands en Polyform al eerder de architectuurprijs Kopenhagen voor hun ontwerp van het Center for Renhold, de transformatie van een voormalige parkeergarage in een huisvesting voor de gemeentelijke reinigingsdienst.

Museumtuin

De nieuwe tuin voor het Statens Museum for Kunst (SMK) verbindt het museum met het park Ostre Anlæg, dat is gelegen op de voormalige verdedigingswerken van Kopenhagen.
Op deze manier wordt het SMK op natuurlijke wijze ingebed in het park, waar het zich vroeger juist van afkeerde. De museumtuin vormt op zijn beurt het nieuwe entreegebied voor het SMK en het park. In de nieuwe museumtuin mengt het stadsleven zich met kunst, installaties en evenementen.

Het nieuwe plan biedt tegenwicht aan het massieve gebouw en maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil in het terrein. Het hart van de museumtuin is een ‘sokkel’, een 32 meter brede vijver die in lege toestand ook kan worden gebruikt voor kunstinstallaties en concerten. In de winter fungeert de vijver als ijsbaan.

Het oorspronkelijke openbare karakter is weer hersteld en de tuin heeft een uitgesproken groen karakter gekregen door de ruime grasvelden en de aanplant van inheemse boomsoorten.

In het gespecialiseerde tijdschrift Topos verscheen recent een uitgebreid artikel over de Museumtuin van het MSK.

Bron: cgconcept.be