Gemeente Tilburg zet zich in voor vergroening buurten

#buurtgroen #gemeente #groene buurten

geveltuintje

 

 

 

 

 

 

 

De gemeente Tilburg zet zich in voor vergroening en beseft goed dat groen een straat gezelliger en gezonder maakt. In een groene straat loopt bijvoorbeeld de temperatuur op hete dagen minder hoog op dan in een stenen straat. Bovendien zakt er bij onweersbuien meer water in de grond, waardoor er minder kans is dat het riool overbelast raakt. Dit is belangrijk, omdat ons klimaat verandert. Om die reden legt de gemeente Tilburg geveltuintjes aan bij huizen die geen voortuin hebben. Enige voorwaarde is dat de stoep breder moet zijn dan 1,20 meter (i.v.m. toegankelijkheid rolstoelen en scootmobiels).

Daarnaast kunnen Tilburgers die genoeg hebben van de grijze tegels in hun straat kunnen vanaf 4 januari 2016 ‘groen’ aanvragen voor op of in de grond. Dit zorgt voor een gezelliger leefomgeving en het helpt om Tilburg duurzamer en groener te maken. Met ‘groen’ wordt hier een boom, struik of plantenbak bedoeld (geen hanging basket aan een lantaarnpaal). Met een krijtje kan men de plek die men zou willen vergroenen aangeven. Een foto hiervan kan men opsturen of op de speciaal daarvoor bestemde Facebookpagina plaatsen. Binnen een aantal weken hoort men dan of de opdracht is goedgekeurd!

Een aantal belangrijke zaken waar men rekening mee moet houden zijn:

  • Het groen beslaat niet meer dan ongeveer vijf vierkante meter
  • Ook de buren vinden het een goed idee
  • Het blijft toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobiels (1,20 meter)
  • Het groen komt niet op een parkeerplaats of stuk rijbaan
  • Waar het kan komt het groen in de grond. In situaties waar echt geen tegels weg kunnen is een plantenbak een optie
  • Deze actie loopt een aantal weken met ingang van 4 januari 2016. Dus wacht niet te lang met het indienen van het idee.

geveltuin-utrecht-zelfbeheer