Flats maken plaats voor park in krimpstad Hoensbroek

#Groene investeringen #parken

Op de plek van een aantal gesloopte portiekflats en een schoolgebouw in Hoensbroek is een nieuw park verrezen. Het Aldenhofpark is in overleg met de bewoners ontworpen door Bureau B+B. Het ontwerp is gebaseerd op de bijzondere Zuid-Limburgse geologie.

De flats en school waren leeg komen te staan als gevolg van de krimp van Hoensbroek. De transformatie naar een park is geleidelijk verlopen. Tijdens ateliersessies aan het begin van het planproces konden omwonenden meedenken. De wensen en ideeën die hieruit voortkwamen zijn meegenomen in het ontwerp. ‘Groen en dorps’ waren de sleutelwoorden, meldt Bureau B+B.

In de ‘aardkorst’ van het park zitten verticale breuken, waardoor sommige delen omhoog schuiven en andere omlaag. Zo ontstaan terrassen, of scheggen. Het bestaande hoogteverschil in het park wordt versterkt door kunstmatige scheggen met wisselende hoogtes. De scheggen creëren verschillende ruimtes voor uiteenlopende functies. Dwars door het park lopen doorgaande fietspaden.

In het park zijn zoveel mogelijk hergebruikte materialen toegepast. De klinkers komen uit een straat uit de buurt. De hekken om het schoolplein zijn gemaakt van balkonhekken van gesloopte woningen.

Regenwater kan eenvoudig in de bodem infiltreren, aldus Bureau B+B. In het geval van een overschot aan water komt dit terecht in een waterpartij op het laagste punt van het park. In het geval van extreme wateroverlast zit er in de vijver een overstort naar het riool.

Waardevolle bomen zijn behouden, voor de nieuwe beplanting is gekozen voor inheemse soorten. Tijdens het transformatieproces is er onder meer een bijenhotel gebouwd. Dit was zo’n succes, dat is besloten om het park in te zaaien met bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Het park wordt afgebakend door een rij levensloopbestendige woningen en een wijkgebouw. In het wijkgebouw zit onder andere een basisschool en een kinderdagverblijf. Het schoolplein ligt aan de voorkant van het gebouw en is direct verbonden met het park.

De doorgaande weg die vroeger voor het gebouw langsliep is opgeheven. Het gebouw heeft ook twee afsluitbare binnenhoven. Hier bevinden zich de entrees en de buitenruimte van het kinderdagverblijf.

Bron: architectenweb.nl