Deze slimme moswand vermindert fijnstof in de lucht

#Groene oplossingen #Groene wand

Een groene wand bestaande uit planten ziet er mooi uit en verlaagt de hoeveelheid fijnstof in de lucht. De CityTree van het Duitse Green City Solutions heeft ook nog eens nauwelijks onderhoud nodig.

Het bedrijf meent dat luchtvervuiling de oorzaak is van het feit dat 90 procent van de ingeademde lucht in steden vervuild is, van acht miljoen doden per jaar en van 1,6 triljoen Amerikaanse dollars per jaar aan schade. Green City Solutions verzon er iets tegen, door het gebruik van mos. Mos blijkt stof aan te trekken zoals een stofdoek dat doet, en het soort plant voelt zich zelfs op drukke straten prettig. De start-up ontwikkelde de CityTree, een vrijstaande wand waarvan beide wanden bedekt zijn met mos en andere planten. Het mos doet het meeste werk, en de andere planten zorgen ervoor dat de lucht wordt vertraagd. Hierdoor absorbeert het mos de stof nog beter.

De CityTree heeft niet veel aandacht nodig, want hij verzorgt zichzelf: sensoren checken het vochtgehalte en de kleur van de planten. Zo kan van een afstand worden waargenomen hoe droog en hoe vitaal het mos is. Een pomp met regenwater zorgt voor irrigatie, een zonnesysteem bestuurt de stroomtoevoer voor de pomp en de besturingseenheid. In de drogere zomermaanden moet het waterreservoir eens in de maand worden bijgevuld. De moswand kan extreme temperaturen aan, zowel lage als hoge.

Planten hebben nog meer voordelen voor een stad: ze zorgt voor verkoeling van gebouwen en de stad. Door een groene infrastructuur wordt ook een leefgebied gecreƫerd voor wilde dieren, evenals recreatieve mogelijkheden voor mensen, en een beter beheer van overtollig regenwater. Het staat natuurlijk ook gewoon mooi.

Bron: renovatieprofs.nl