Architect transformeert Brussel tot groene stad

#brussel #Groene oplossingen #Groene toekomst

In Brussel wordt de voormalige industriële opslagplaats Thurn en Taxis duurzaam getransformeerd tot woonwijk, bedrijvencentrum, park en evenementenlocatie. Hiervoor ontwikkelde de Belgische architect Vincent Callebaut een masterplan.

In het masterplan van Vincent Callebaut Architectures krijgt de voormalige industriële opslagplaats, met een oppervlakte van 135.000 vierkante meter, drie woongebouwen, waarop bomen en planten worden geplaatst. Deze verticale bossen zijn 100 meter hoog. Bij de bouw van de drie panden zegt de architect zoveel mogelijk duurzame materialen in te zetten, zoals hout.

Groen en energiezuinig

Daarnaast krijgt het Thurn en Taxis-gebied in Brussel een eco-campus met ruimtes voor werk en ontspanning. Bijzonder aan het ontwerp van dit duurzame gebouw is het gebruik van hout als bouwmateriaal en de groenvoorzieningen, die de broeikasgasemissies in de stad moeten absorberen.

Ook heeft de architect in zijn masterplan veel ruimte gelaten voor de opwekking en opslag van duurzame energie en duurzame stadslandbouw. Zo beschikken de gebouwen over zonnepanelen, zonnedaken, zonnegevels en energiezuinige installaties. Voor de toepassing van duurzame stadslandbouw krijgt het gebied ruimte voor de toepassing van landbouwtechnieken als aquaponics en vertical farming.

Het herontwikkelingsproject is in 2016 van start gegaan. De architect maakt echter niet bekend wanneer het project daadwerkelijk tot stand komt.

Futuristische stad

Eerder onthulde Callebaut het ontwerp van het Brusselse Botanic Center Bloom. In dit plan moet een woongebouw aan het Place Rogier in Brussel worden getransformeerd tot een futuristische en zelfvoorzienende constructie, die volledig is bedekt met planten. Met 10.000 planten in de gevel moet het pand gaan lijken op de Botanische Tuinen in de buurt.

Ook werkt de Belgische architect aan de ontwikkeling van zes duurzame woontorens in de Indiase hoofdstad New Delhi. Hierin worden woonconcepten, landbouwtechnieken en beplanting gecombineerd. Zo moeten de torens de CO2-uitstoot in de Indiase stad absorberen. Het hout dat wordt gebruikt om de torens te bouwen, is afkomstig uit de bossen van New Delhi.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl